"GRAČANICA KROZ VEKOVE"- spektakularni mjuzikl u Narodnom pozorištuU prepunoj sali Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu izveden je veličanstven muzičko scenski spektakl u čast 700 godina manastira Gračanice. Ovaj jedinstveni mjuzikl izveo je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "VENAC".

Video podšku za predstavu pripremila je RAMONDA PRODUCTION u saradnji sa fondacijom Forever Friends iz Beograda.

U 70 minuta reditelj je uspeo da dočara publici 7 vekova kolevke srpske duhovnosti i kulture, manastira Gračanice. Publika je u dahu i uz ovacije, veoma emotivno ispratila ceo tok koreodrame koja je obilovala igrom, pesmom i dramskim nastupima glumaca Aleksandra Lazića, Predraga Vasića i Miloša Cila Mitića, koji je istovremeno i autor predstave.

Posebnu lepotu činili su mnogobrojni kostimi iz svakog perioda srpske istorije koje je za ovu priliku pripremio kostimograf Boris Čakširan.

Režiju koreodrame potpisuje Dragan Elčić, dok je autor i koreograf Miloš Cile Mitić, a kreativnu ekipu čine još - kompozitor muzike Zdravko Ranisavljević, kostimograf Boris Čakširan, šminker i masker Mirjana Rakić, producent Snežana Jovanović, inače direktorka ansambla i drugi.

Radnja hronološki prati porodicu Radović iz sela Sušice pored Gračanice - od zidanja manastira do današnjih dana. Ta porodica se pominje u "Gračaničkoj povelji" kralja Milutina ispisanoj na zidu samog hrama i kroz najvažnije istorijske događaje naroda sa ovog prostora, oslikana je sudbina običnog čoveka sa težištem na narodnu igru, pesmu, običaje i scenski pokret.

Izgradnja manastira Gračanica, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine, tako da se 2021. zaokružilo 700 godina od tog važnog događaja.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici ima svoju misiju očuvanja kulturne baštine, i putem scenskog oblikovanja i predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa obavezuje se da ovaj jubilej obeleži multimedijalnim umetničkim programom.

https://youtu.be/uaASqE_nrks

O nama

RAMONDA PRODUCTION je filmska kuća iz Beograda koja proizvodi filmove svih žanrova. Iza produkcije stoji grupa časnih umetnika i filmskih poslenika kojima je uzvišeni cilj stvaranje umetničkih dela proverene trajne istorijske i kulturne vrednosti.

Kontakt

Ramonda Production
Ljubiše MIodragovića 73d, 11000 Beograd
ramonda.production@gmail
Izrada Sajta Alpha Media
Copyright ©
2024
Ramonda Production
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram